Koulujen turvallisuus

Turvallinen peruskoulu
– jokaiselle oppilaalle ja

työntekijälle

Turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö on jokaisen oikeus

Jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön. Samoin jokaisella koulun työntekijällä on oikeus hyvinvoivaan ja turvalliseen työympäristöön. Kuntien on varmistettava, että koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta vastaa lasten tarpeita. Harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta sekä monipuolinen kerhotoiminta tulisi olla saatavilla jokaisessa peruskoulussa, jotta jokainen lapsi ja nuori voi löytää itselleen mielekästä tekemistä koulupäivien jälkeen.

Kolme koululaistyttöä kävelee koulun käytävää reput selässä
Teini-ikäinen poika kävelee mietteliäänä polkua pitkin koulusta kotiin

Kiusaaminen ja väkivalta on saatava loppumaan

Liian usein kouluturvallisuudesta puhutaan vasta, kun vakavat tapaukset ylittävät uutiskynnyksen. On puututtava kiusaamiseen ja konflikteihin jo ennen kuin ne kärjistyvät. Kouluissa tarvitaan enemmän koulunkäynninohjaajia, kuraattoreita ja psykologeja, jotta jokaisella oppilaalla on mahdollisuus saada tukea ja ohjausta matalalla kynnyksellä. Koulunkäynninohjaajat ja muut oppilaita tukevat ammattilaiset ovat ylikuormitettuja – heidän jaksamisestaan ja riittävästä määrästä on huolehdittava.


Kiusaamisen ehkäisy alkaa varhaiskasvatuksesta ja jatkuu toiselle asteelle saakka. Koulujen on panostettava tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetukseen, jotta oppilaat oppivat ratkaisemaan ristiriitatilanteita rakentavasti. Kun lapset ja nuoret saavat tukea tunteidensa käsittelyyn, kouluyhteisöistä tulee turvallisempia kaikille. Tämä ei tapahdu itsestään – kouluille on varattava riittävästi resursseja ammattilaisten kouluttamiseen ja
oppilaiden tukemiseen.

Turvalliset aikuiset tukemaan lapsia koko peruskoulun ajan

Kouluissa työskentelee paljon opetushenkilöstön lisäksi muita aikuisia, jotka ovat avainasemassa kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. He näkevät tilanteita myös oppituntien ulkopuolella, mutta heillä ei aina ole riittäviä keinoja tai tukea puuttua ongelmiin. Siksi kaikille koulun aikuisille on tarjottava koulutusta kiusaamisen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn. Nykyistä lainsäädäntöä on kehitettävä, jotta koulun henkilöstöllä on selkeät ja toimivat keinot häiriöiden ennaltaehkäisyyn ja turvallisen oppimisympäristön turvaamiseen.

Koulunkäynninohjaaja auttaa lapsia koulutehtävissä

Resurssit ja henkilöstön hyvinvointi kouluturvallisuuden perustana

Turvallinen kouluympäristö edellyttää, että henkilöstöllä on voimavaroja tukea oppilaita. Ylikuormittuneet työntekijät eivät pysty takaamaan parasta mahdollista oppimisympäristöä. On varmistettava, että koulujen henkilöstöä on tarpeeksi ja että heillä on käytössään työkalut ja tuki, joita he tarvitsevat työnsä tekemiseen. Koulujen on oltava paikkoja, joissa sekä lapset että aikuiset voivat hyvin – ja tämä vaatii panostuksia nyt.

Tehdään Tampereella paremmin.
Äänestä kuntavaaleissa numerolla 14.